niedziela, 12 sierpnia 2012

Otręby orkiszowe - zdrowe śniadanie na urlopie

W końcu mam wymarzony urlop. Postanowiłam więc poświęcić trochę uwagi również mojemu odżywianiu. Mniej kawy, a więcej wody
i zdrowszego jedzenia. 
I tak zaczęłam od przygotowania pysznego śniadania. Mleko, otręby orkiszowe i na dodatek 2 łyżki owsianych to bogactwo smaku i zdrowia. W zależności od nastroju sypnę jeszcze do miseczki ziarna słonecznika lub pestki dyni. Wszystkie składniki sypię do miseczki, zalewam gorącym mlekiem i po paru minutach śniadanie jest gotowe. Lubię jak otręby dobrze napęcznieją. Tak najlepiej mi smakują. Polecam.



Otręby te kupiłam w sklepie zielarskim. Ekologiczne otręby orkiszowe to produkt powstający podczas przemiału orkiszu na mąkę. Otręby orkiszu doskonale smakują 
z przetworami mlecznymi. Polecane są również jako dodatek do zup, sałatek i sosów. Tej wersji jeszcze nie próbowałam. Otręby te stanowią idealne uzupełnienie diety bogatoresztkowej.

Jest to produkt rolnictwa ekologicznego.

Bardzo smakuje mi ta wersja śniadania. W dodatku przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

10 komentarzy:

  1. otrębów tych jeszcze nie jadłam
    ale sam orkisz znam, bardzo zdrowy! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym do tego dodała jeszcze owoców. Oczywiście jak trochę przestygnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm uwielbiam otręby <3 Dodaję je do kleiku ryżowego, owsianki bądź jem z maślanką, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba bym się nie przeprogramowała do zdrowego śniadania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie wyobrażam sobie dnia z innym śniadaniem :) już chyba od dwóch lat moje śniadanie to zmieszane otręby owsiane i pszenne. Ja żeby było szybciej zalewam gorącą wodą a po chwili dodaję zimne mleko. Zawsze mi się śpieszy do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniej kawy to nigdy mi się nie udaje :( A jeśli chodzi o otręby... Moje śniadanie sklada się z płatków owśianych, ryżowuch i otrąb. Różnych najcześciej owsianych i pszennych. Do tego trochę rodzynek. Zalewa to odrobiną gotującej się wody. A potem dodaję wodę z miodem przygotowaną już poprzedniego wieczora. Z otrębami robie jezcze koktajle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ograniczeniem kawy to też, niestety, nie bardzo mi się udaje...

      Usuń
  7. Ja też uwielbiam otręby z mlekiem na śniadanie. Tych jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze, jest mi bardzo miło, że zostawiacie ślad po sobie.
Czytam każdy komentarz. W razie pytań piszcie, odpowiem na każde pytanie.